Er du nærsynet, langsynet eller har alderdomssyn (gammelmandssyn)?

Forskelle og antydninger forklaret

OVERBLIK OVER ANTYDNINGER OG SYMPTOMER

Mange personer er på den ene eller anden måde ramt af en synsfejl – også kaldet ametropi. Du er for eksempel nærsynet, langsynet eller har alderdomssyn (gammelmandssyn). Nogen er det allerede fra fødslen, hos andre kommer synsfejlen først snigende i løbet af livet.

Mange opdager først en ændring af synsstyrken, hvis synet i hverdagen er blevet dårligere eller det bliver anstrengende at se. Heldigvis kan de fleste synsfejl nemt afhjælpes med briller eller kontaktlinser.

Få mere at vide til dette emne, hvordan du muligvis genkender nærsynethed, langsynethed eller alderdomssyn (gammelmandssyn), og hvilke synshjælpemidler du i givet fald kan bruge.

Nærsynethed (Myopi)

Ved nærsynethed, også kaldet myopi, bliver genstande på afstand utydelige. Genstande tæt på er som regel skarpe.

 

Det afhænger af synsstyrken, altså dioptri-størrelsen, hvor langt ud på afstand man kan se genstande skarpt. Personer med en styrke på 1 dioptri kan se skarpt ud til 1 meter. Hos personer med -12 dioptrier er der kun skarpt syn ud til otte centimeter.

Syn med 0,0 dioptrier
Syn med -2,0 dioptrier

Mulige årsager

Nærsynethed er ofte arveligt og er oftest medfødt. Den kan dog udvikle sig gennem årene og opstå ved aktiviteter i hverdagen – for eksempel ved hyppigt nærarbejde: Herunder også brugen af smartphones eller tablets samt læsning af bøger.

Hvordan kan jeg finde ud af, om jeg er nærsynet?

Ved nærsynethed bliver større genstande på afstand oftest nemt genkendt – ved detaljer opstår der dog problemer. For eksempel kan tekster på afstand ikke læses særlig godt. Eller: Du kan genkende en person på den anden side af gaden, men ikke se ansigtet klart.

 

En gratis synsprøve, i vores butik, giver præcis oplysning omkring nærsynethed. Vi tester med få skridt din synsstyrke.

Hvilken brille ved nærsynethed?

Nærsynethed kan afhjælpes med en enkeltstyrke-afstandsbrille eller korrigeres med tilsvarende kontaktlinser. Vi vejleder dig gerne til den passende løsning.

Aftal tid nu

LANGSYNETHED (HYPEROPI)

Ved langsynethed, hyperopi, kan man ikke se skarpt på kort afstand. Til gengæld ser man, som regel, genstande skarpt på lang afstand.

Årsager og symptomer

Hvis synet i nærområdet – altså en afstand på under en halv meter – som for eksempel til læsning af bøger er besværlig, kan det være langsynethed.

 

Lige som nærsynethed så er langsynethed ofte arveligt. Også her kan der være forskellige størrelser af synsstyrker. Ved en mild langsynethed udligner personer oftest synsfejlen ubevidst uden briller. Dette sker oftest ved hjælp af øjnenes akkommodationsevne, øjets linse stiller skarpt med hjælp fra øjets muskulatur.

Herved opdages langsynetheden oftest ikke, eller først ret sent, hos mange personer. Langsynede personer opdager oftest først synsproblemerne, når de får symptomer som hovedpine eller sviende/brændende øjne.

 

Tilmed bliver øjets akkommodationsevne forringet med alderen. Denne effekt kender mange under navnet alderdomssyn/gammelmandssyn. Den nedsatte akkommodationsevne fører til, at personer, som kun har en lille grad af langsynethed, ikke mere kan udligne dette og har brug for briller for at kunne se skarpt.

Hvilken brille ved langsynethed?

Langsynethed korrigeres med enkeltstyrkeglas eller tilsvarende kontaktlinser.

 

Optik Hallmann har brilleglas til alle behov og tilpasser disse perfekt til dine synsbehov. Hvis du har brug for en læsebrille, laver vi en præcis nærmåling eller læsetest ved synsprøven.

Aftal tid nu

Alderdomssyn/gammelmandssyn (Presbyopi)

Alderdomssyn optræder hos personer, som runder en alder af ca. 40 år. De kan ikke se genstande skarpt længere på kort afstand – ca. indenfor en meter. Alderdomssyn opstår før eller siden hos alle mennesker, uanset om de allerede har en synsfejl eller ej.

Hvordan opstår presbyopi?

For at kunne se skarpt på korte afstande, skal øjets muskulatur spænde op i linsen – dette kaldes akkommodation. Med alderen bliver øjets evne til at akkommodere dårligere og linsen i øjet mister gradvist sin fleksibilitet. Herved kan man ikke længere se skarpt på de korte afstande. De fleste mennesker opdager det, når de skal læse.

Hvilken brille bruges til aldersomssyn?

Hvis du ikke har brug for briller til den lange afstand, kan presbyopi afhjælpes med en læsebrille eller progressiv brille.

 

En nærsynet person, som nu også oplever alderdomssyn, kan hjælpes med progressive briller eller multifokale kontaktlinser. Disse synshjælpemidler kan korrigere flere synsfejl samtidig.

 

Progressive briller er opdelt i flere forskellige synszoner for at korrigere flere forskellige synsfejl ved samme person, og dermed skabe et godt syn på både de lange, de korte og mellemområderne.

Progressiv brille fra optikeren

For at garantere et godt syn med progressive briller, skal disse tilpasses præcist til dine synsstyrker og synsbehov. Det kan kun opnås med en grundig synsprøve og en præcis centrering af dine briller. Hvis du tænker over at anskaffe dig en progressiv brille, så aftal en tid i en af vores butikker. Vores optikere vejleder gerne med deres ekspertise til dine briller eller kontaktlinser.